Léčba lupénky fototerapií

Při fototerapii dermatolog používá k léčbě lupénky ultrafialové (UV) světlo. UV paprsky zmírňují zánět pokožky a pomáhají tak tlumit projevy lupénky. Délka léčebného cyklu se může lišit v závislosti na typu terapie. Některé cykly trvají okolo 8–10 týdnů, jiné až 16 týdnů. Pacient musí docházet na fotoléčbu do nemocnice dvakrát nebo třikrát týdně.

Při fotoléčbě se používá UVA nebo UVB světlo. UVA proniká dohlubších vrstev kůže, proto se aplikuje při závažnější lupénce, má však více vedlejších účinků. Při léčbě UVA (nazývané též PUVA) je nutné užívat senzibilizační léky nebo se koupat v senzibilizátoru zvaném psoralen. Tato terapie není vhodná pro ty, kdo užívají léky potlačující imunitní systém, nebo mají zvýšenou citlivost pokožky na sluneční záření. UVA léčbu rovněž nemohou podstupovat těhotné ženy.

Vedlejší účinky fotoléčby jsou obvykle krátkodobé: patří k nim reakce podobná spálení od slunce, suchá, svědivá pokožka, vyrážky
a puchýřky na povrchu lupénkových ložisek. Psoralen může též způsobovat nevolnost a v některých případech se lupénka může naopak po léčbě zhoršit. Existují i některé dlouhodobější vedlejší účinky, o nichž dermatolog pacienty vždy informuje.


CZ-N-DA-PSO-2200027 - Datum poslední úpravy: říjen 2022